Po co fotografujemy
|
Lech |
Dodany dnia 03/06/2010
|
Główny administrator
Data rejestracji: 04.02.10
|
Miałem okazję być w różnych grupach ludzi fotografujących, których spotkania polegały głównie na wzajemnej ocenie swoich prac. Najczęściej były to opinie odnośnie kompozycji typu - ja bym tu trochę przyciął, ostrości - coś tu trochę nieostre, nasycenia, kontrastu itp. Niektóre grupy zatrzymały się na tym etapie rozwoju. Bywałem świadkiem jak do takich ludzi trafiał "obcy" i zadawał proste pytanie - no dobrze ale po co zrobiłeś to zdjęcie? I wprowadzał ogólną konsternację.
My jesteśmy w tej dobrej sytuacji, że pokazujemy fotografie w ramach kursu, więc odpowiedź może być prosta - robimy, bo uczymy się.
Ale ci, którzy będą chcieli pokazywać się światu jako fotografowie, muszą pamiętać, że poprawność techniczna ich fotek to za mało - muszą nieść jeszcze jakiś przekaz.
Cieszę się, że takie fotki już w naszej galerii się pojawiają.
Jeżeli ktoś ma swoje zdanie w tym temacie proszę o posty.
Edytowane przez Lech dnia 03/07/2010 |
|
|
|
Beata |
Dodany dnia 03/07/2010
|
Użytkownik
Data rejestracji: 14.02.10
|
to ja...przytoczę może bardzo znamienny tekst z książki A. Delbee..to fragment rozmowy A. Rodina z C. Cloudel ( a więc dwojga rzeźbiarzy ,w tym przypadku jeszcze w relacji mistrz- uczennica..no i wiek XIX)..[-bardzo polecam tę książkę !]Myślę jednak , że choć zdjęcie robi się dziś i szybko i równie szybko można zobaczyć efekt to ...sama esencja tego tekstu jest nadal bardzo aktualna..oto fragment:
"Chciałaś rzeźbić . To trwa długo , jest trudne. To nikogo nie interesuje. Komu będą potrzebne twoje rzeźby? Nikomu nie zależy, żebyś je robiła, a jeśli przestaniesz, nawet ich to nie ucieszy. Jest im to obojętne.To ty musisz co ranka kształtować swoje pragnienia, potrzeby- usprawiedliwienie, by tak powiedzieć.(....)zwłaszcza w tych czasach, kiedy szuka się przede wszystkim rzeczy użytecznych we współczesnym życiu. Nie ducha , nie myśli , marzenia(...)" |
|
|
|
Beata |
Dodany dnia 03/07/2010
|
Użytkownik
|
równie dobrze można spytać komu będą potrzebne twoje zdjęcia ?..nikomu nie zależy byś je robił / ła
można robić je bo..daje nam to poczucie radości....i cieszy nas uroda fotografowanych przez nas obiektów, bądź chcemy zwrócić czyjąś uwagę na coś - co jest istotne..
a wspaniałe zdjęcie wcale nie musi być .IDEALNE technicznie ...ważne , by przyciągało i pokazywało świat w jakiś inny sposób..świeżość spojrzenia na tzw. "oklepane tematy (np akt) jest też bardzo istotna ..i sama doskonałość techniczna nie wystarczy...prawda? |
|
|
|
Lech |
Dodany dnia 03/07/2010
|
Główny administrator
|
Także mam nadzieję, że nie będzie to monolog, ani nawet dzięki Tobie dialog a dyskusja.
Myślę, że ta wymiana uwag idzie w dobrym kierunku.
To prawda, że prawie nikt nie czeka na nasze fotografie, a my zamiast cieszyć się prywatnie tym co robimy, często oczekujemy tylko zainteresowania i pochwał naszych ukochanych dziełek przez innych.
Róbmy fotki dla siebie, ale wkładajmy w nie swój wysiłek, starajmy się przekazać w nich coś własnego, a wtedy może osiągniemy także drugą korzyść - ktoś zatrzyma się w biegu, spojrzy i zrozumie naszą myśl. Świata nie zbawimy, ale ...
Edytowane przez Lech dnia 03/07/2010 |
|
|
|
Krystian |
Dodany dnia 03/07/2010
|
Użytkownik
|
Fotografujemy aby sprawić przyjemność ludziom a przy okazji sobie. |
|
|
|
Lech |
Dodany dnia 03/07/2010
|
Główny administrator
|
Chyba najpierw sobie, bo przekonasz się z czasem, że z robieniem przyjemności innym bywa różnie. |
|
|
|
Beata |
Dodany dnia 03/07/2010
|
Użytkownik
|
)) no właśnie !
Lech ma rację .. |
|
|
|
Anita |
Dodany dnia 03/09/2010
|
Użytkownik
|
Fotografujemy po to, by przekazać swoje spojrzenie na świat, podkreślić jakiś problem czy piękno czegoś, co powszechnie uważane jest brzydotę. Myślę też jednak, że uczestnicy KFC muszą też kochać fotografię, toteż fotografujemy, bo to jest nasza miłość/pasja a każde zdjęcie jest tak jakby naszym dzieckiem, z którego przede wszystkim my sami powinniśmy się cieszyć. |
|
|
|
Dominika |
Dodany dnia 07/23/2010
|
Użytkownik
|
Chociaż mam aparat cyfrowy i zdjęć można robić mnóstwo....fotografuję (a raczej jeszcze pstrykam zdjęcia), aby mieć je właśnie na papierze, aby z biegiem lat powspominać; pamięć jest ulotna, a zdjęcia pomagają wspomnieniom powrócić :-)
A ponadto, robię to, choć niezbyt dobrze, bo to lubię;i choć moja cicha nadzieja nie pozwala mi zapomnieć, że chciałabym usłyszeć od innych słowa uznania, że dobrze to robię, że nadaję się do tego....to staram się to robić tylko i wyłącznie dla siebie....
no i ..... dzięki fotografii człowiek ma szansę na zwolnienie tempa w tym XXI zaganianym wieku; czas na przemyślenia i obserwacje otoczenia w celu znalezienia czegoś ciekawego i intrygującego....czegoś innego.... |
|
|